Get Adobe Flash player

Információ

Zala Megyei Kézilabda Szövetség

Cím: 8900 Zalaegerszeg Bíró Márton u. 37/A

Szövetségi fogadónap:
minden szerdán 15,00-18,00 óráig

Telefonos egyeztetés szükséges!

Tel.: +36-20-462-5750

e-mail: zalavb@gmail.com
zmksz01@gmail.com

Számlázási cím:
Zala Megyei Sportszövetségek Egyesülése
8900 Zalaegerszeg Bíró Márton u. 37/A
Számlaszám: OTP 11749008-20119980
Adószám: 19272777-2-20

Új szakmai struktúra az MKSZ-ben

2020. augusztus 1-jétől átalakul a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai struktúrája, a tervek szerint, megfelelő elnökségi döntést követően a szakmai igazgatóságot, immár utánpótlás-fejlesztési igazgatóság néven Zsiga Gyula vezeti tovább, Juhász István lesz a Szakmai- és Versenybizottság elnöke, míg az Utánpótlás Albizottságot Rosta István vezeti tovább. A döntések és az átalakuló struktúra kapcsán kérdeztük az érintetteket. 

– A 2017-ben elindított új utánpótlás-nevelési koncepció hasznos és előremutató elemekkel erősítette a nevelőmunka szakmai hátterét, a tervezett szervezeti átalakulással még átfogóbb munkát végezhetünk kollégáimmal ezen a területen – mondta el Zsiga Gyula. – A mostani változtatással a hatásköröket voltaképpen ahhoz a működéshez igazítja hozzá a szövetség, amelyben az utóbbi időben dolgoztunk, a megfelelő döntési jogkörökkel. A tervek szerint az utánpótlás-fejlesztési igazgatóság felügyelheti a továbbiakban az utánpótlás-válogatottakat, az országos szakfelügyeleti rendszert, a tehetséggondozó programokat, a Kézilabda az iskolában programot, a Sulikézi Fesztivált, a serdülő-válogatottak kiválasztását, a bajnoki versenyrendszert a legkisebbektől egészen az U16-os korosztályig, részt veszünk a Szakmai- és Versenybizottság, az Edzői Albizottság és az Utánpótlás Albizottság munkájában, a nevelőedzők képzése kapcsán pedig szorosan együttműködünk a Nemzetközi Edzőképző Központtal. Az állami kézilabda-akadémiák rendszerének felállásából adódóan olyan időszak érkezik el, ami stratégiai szempontból is fontos lehet számunkra. Meg kell nyernünk a hátországot, azaz az akadémiákon kívül eső sportszervezeteket is, akik a bázisát képezik az utánpótlás-nevelésnek. Okosan, tervszerűen kell felépíteni a legtehetségesebbeket 15 éves korukig, az egyénekre koncentrálva.

– A Szakmai- és Versenybizottság alá tartozik valamennyi szakmai albizottság, azaz az Utánpótlás-, az Edzői-, a Verseny-, a Játékvezetői-, a Sportegészségügyi-, a Strandkézilabda-, a Szenior- és a Parasport Albizottság. A döntés-előkészítést tekintjük fő feladatunknak, ebben az MKSZ valamennyi szakemberére és vezetőjére számítunk a bizottsági tagokkal – emelte ki Juhász István, aki augusztus 1-jétől vezeti a Szakmai- és Versenybizottságot. – Célunk, hogy szakmai műhelyként működjünk, és az Elnökség számára megfelelő, az eddigiekhez hasonlóan koncepcionálisan átgondolt anyagokat készítsünk elő. Az MKSZ szakmai munkája folyamatosan formálódik, az utóbbi időben felálló akadémiákkal való együttműködés kiemelt fontosságú, csakúgy, mint a határon túli magyar kézilabdázás segítése, illetve a versenyrendszer menedzselése a kisiskolás bajnokságtól, az iskolai kézilabdától az egyetemeken, főiskolákon át egészen a felnőttekig. Minden említett területnek megvannak a sportág rendszerében a maga szakemberei és albizottságai, velük együtt egy részben új szakmai környezetben szeretnénk hatékonyan dolgozni.

Rosta István, az Utánpótlás Albizottság új elnöke a döntés-előkészítésre hívta föl a figyelmet: – Szeretnénk az albizottsággal az egész utánpótlás-szférával kapcsolatot tartani, meghallgatni, megismerni a kihívásokat, a profi csapatok utánpótlásától kezdve minden szintet képviselni kívánunk. Számítunk a megyei szakfelügyelők véleményére, velük is szeretnénk minél többet egyeztetni, hiszen ők szerte az országban számos edzővel állnak kapcsolatban. Nagy megtiszteltetés számomra az MKSZ Utánpótlás Albizottságát vezetni, amely egyfajta megelőlegezett bizalom az utóbbi években végzett gyöngyösi utánpótlás-edzői munkám kapcsán, és különösen nagy megtiszteltetés, hogy győriként Róth Kálmán utódjaként dolgozhatok, ő minden utánpótlás-edző számára példakép lehet.

(Forrás:MKSZ)

Zala Megyei Kézilabda Szövetség 2021 ® Facebook: Zala Megyei Kézilabda Szövetség